Safran Mutfakta-Yemekler

Çarşamba, Mart 01, 2006

Salçalı Bulgur Köftesi

Geçtiğimiz sene televizyonda TGRT Yemek Zevki programını sunan sevgili Elif'in bir tarifini not etmiştim...
Aylar sonra yaptığım bir yemeğin yanında karbonhidrat grubundan :)bir çeşide ihtiyacım oldu ama canım makarna ya da pilav yapmak istememişti, hem de değişik birşeyler olsun diye düşünürken aklıma bu tarif geldi, denedim, şimdi bizim evin sofrasının vazgeçilmezleri arasında...
Sizlere bu tarifi biraz da kendi yorumumu katarak sunuyorum...:) Diyette olanlarımız varsa onlar içinde uygun, yağsız ve hafif bir yemek...Zaten bulgur bildiğiniz gibi glisemik indeksi düşük bir besindir ve acıkmanızı geciktirir, yoğurtla da birleşince bu etkisi daha da artacaktır...Sevgiyle kalın, afiyetle yemeniz dileğiyle...:)

Safran


Malzemeler:
Köftesi için:

1,5-2 su bardağı bulgur
2 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı çiğ köfte baharatı
1 çorba kaşığı tuzot
2 çorba kaşığı köfte harcı
2 çorba kaşığı un
Üzerine:
Sarmısaklı yoğurt
Nane

Sosu için:
2 çorba kaşığı domates salçası
3/4 su bardağı su

Yapılışı:

Bulguru üstü kapaklı bir kapta üstüne çıkacak kadar sıcak su ile ıslatalım ve şişmesini sağlayalım...Şişen bulgura yukarıdaki listede yazan diğer malzemeleri ekleyerek sıkarak yoğuralım ve bütünleştirelim...Bütünleştirdiğimiz bulgur hamurundan elimizi hafifçe ıslatarak ceviz iriliğinde parçalar koparıp ister top şeklinde isterse silindir biçiminde şekillendirelim. Bütün hamur bittikten sonra kaynamakta olan sıcak suya atıp 10-15 dakika pişirelim... Bu sırada 2 yemek kaşığı domates salçasını kaynamakta olan bulgur köftelerinin suyu ile sulandırarak bir tavada pişirelim ve bir sos hazırlayalım...
Pişen bulgur köftelerini süzerek bir kaba alıp üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirelim ve en üste salça sosunu dökelim, nane de serpiştirdikten sonra afiyetle yiyelim :)

8 Comments:

Blogger Hülya YILMAZ said...

bulgurlu yemekleri çok severim. Bunu bir deneyeyim. Yalnız bunda tuzot, çiğ köfte harcı, köfte harcı gibi malzemeleri sevmedim. Doğal ürünler kullanmayı tercih ediyorum, zorda kalmadıkça bu tür ürünleri kullanmam. Ben belki bunların yerine geçebilecek malzemeler koyarak yaparım.

3/03/2006 07:25:00 ÖS  
Blogger Safran said...

Merhaba Hülyacım...Bu malzemelerden çiğ köfte baharatının içinde katkı maddesi yok, sadece bir baharat kokteyli ama diğerlerinde katkı maddesi diye geçenleri (Knoor'unkileri kullanmıştım) incelediğimde yasaklı olanların arasında görmedim. Ama dediğin gibi kendi elimizde bulunan baharatlar, soğan, sarımsak ve hatta yumurta karıştırarak da bulgura bu güzel yemek hazırlanabilir.Sevgiler...

3/03/2006 08:33:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

Merhaba, kullanacağımız bulgur ince yani köftelik bulgur olucak değil mi? Bir de yumurta kullanmadığımız için dağılma falan olmuyor mu?
Teşekkürler

3/06/2006 12:19:00 ÖS  
Blogger Safran said...

Merhaba Anonymous, ben pilav için kullandığımız bulgurdan yapmıştım köfteleri, bu şekilde daha sıkı bir yapı elde ettim. Yumurta kullanmana gerek yok çünkü bulguru daha önce sıcak su ile kabartıp yumuşattığın için diğer malzemelerle de birleşince ve iyice sıkarak yoğurulunca şekillendirilebilir bir yapı kazanıyor...Yanlız eline bu karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp şekillendirirken arada bir elini bir miktar su ile ıslatırsan şekillendirirken çok rahat edersin...Bir dene istersen çok lezzetli oluyor, beğeneceğini umuyorum, kolaylıklar dilerim...:)

Safran

3/06/2006 12:29:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

üzerine daha güzel bir sos yapılabilir bence, salçalı su çok basit olmuş.yağlı,biberli, sarmısaklı bir sos daha zengin daha lezzetli olacağını düşünüyorum. sevgiler

4/20/2006 02:02:00 ÖS  
Blogger Safran said...

Merhaba Anonymous, bu tarifte baharatlar bulgur köftesinin içinde, sarımsak ise yoğurdunda var, ancak anladığım kadarıyla siz de benim gibi baharatı ve sarımsağı çok seven bir kişisiniz ve yemekte bunlardan ne kadar çok olursa o kadar daha lezzetli olur diye düşünüyorsunuz. Deneyenler bu yemeği bu sosla da çok sevdiler, ama siz yazmış olduğunuz sosla denerseniz sonucunu yazarsanız çok sevinirim, sevgiler...

4/20/2006 02:58:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

merhaba safrancım
çok güzel olmuş beyti süpersin ellerine sağlık

5/18/2006 12:48:00 ÖS  
Blogger Safran said...

Melekcim sağolasın, beğenmene çok sevindim, senin gibi maharetli dostlar hazırladığım bir tarifi beğenince mutluluğum iki katına çıkıyor :) En içten sevgilerimle :)

5/19/2006 02:55:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home