Safran Mutfakta-Yemekler

Cuma, Şubat 17, 2006

Bulgurlu Mini Kabak Dolmaları

Merhaba! Hepinize sevgiler...:)

Kabak yemeyi sevmeyenlerden misiniz?Bu tarifle karşılaşana kadar ben de sizin klübe üyeydim :))...Ama artık değil...Bu yemeği çok seveceksiniz. Hem lezzetli, hem sağlıklı, hem de çok hafif ve yağsız...Aynı yemeğin içinde hem proteininizi, hem karbonhidratınızı ve hem de sebzenizi alacaksınız...Küçük çocuklarına ve karışık beslenmeye geçmiş bebeklerine besleyici bir yemek sunmak ama aynı zamanda akşam yemeği içinde birşeyler hazırlayıp bir taşla iki kuş vurmak isteyen anneler için de pratik bir tarif...İşte malzeme listesi ve yapılışı, yorumlarınızı bekliyorum... şimdiden ellerinize sağlık...Afiyetle kalın..:)
Malzemeler:
1 kg kabak
1 orta boy kuru soğan
250 gr kıyma
1 su bardağı bulgur
Baharatlar (kekik, nane, karabiber...)
Tuz
Yapılışı:
Ön hazırlık olarak bulgurumuzu iyice ayıkladıktan sonra üzerine 1,5 su bardağı yeni kaynamış sıcak su dökerek ıslatıyoruz. Sıcak suyu döktükten sonra kabın ağzını kapatın ki bulgur daha iyi kabarsın...
Bulgurlar sıcak suyu tamamen çekinceye kadar bizde kabaklarımızı iyice yıkayalım ama kabuklarını soymayalım(Aslında en faydalı ve en lezzetli yeri burasıdır, hatta bazı ülkelerde sırf kabuklarını ince ince doğrayarak yemek yapıyorlarmış)....Kabakları yapabiliyorsanız bütün halinde, böyle yapmak zor olacak derseniz tam ortadan ikiye böldükten sonra her parçayı ayrı olarak, içini kabak oyacağı yardımıyla oyalım...Kabağın iki ağzı da açık olacak yani bardak biçiminde altına oyulmamış bir dip bırakarak oymayacaksınız, içine bakınca dışarısı gözükecek...Dışını ise kabak oyacağınızın varsa tırtırlı ağızı ile sürterek süs yapalım (yemeğin görüntüsü de önemli değil mi?...:)...
Bu arada bulgurunuz hazır olmuştur. Bulgurun üzerine ince kıyılmış soğanı (robotta da kıyabilirsiniz), kıymanızı, baharatları ve tuzu ilave ederek bastıra bastıra iyice yoğurun ve iç malzemesini bütünleştirin...
Az önce oymuş olduğunuz kabaklara bu iç malzemesini iyice bastırıp sıkıştırarak yerleştirin...Kabağın içinde hiç boşluk kalmasın. Sonra kabağı kesme tahtasına yatırıp yavaşça 2 cm kalınlığında dilimlere ayırın...Kestiğiniz dilimleri tencereye birbirine yasalayarak dikine (ayakta duran bir tekerlek gibi) yerleştirin...Üzerine 2 su bardağı soğuk su ilave ederek kısık ateşte pişmeye bırakın...Kabaklarınız pişince yanında sarımsaklı ya da sarımsak sevmiyorsanız ki çok sağlıklı aslında, normal yoğurtla servis yapın...Şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun...:)

4 Comments:

Blogger Yesim said...

Ellerine sağlık,bu yemeği hep görür ama nasıl yapıldığını bilmezdim,pişirirken dağılmıyor mu acaba diye düşünüyodum böylece püf noktasını da öğrenmiş oldum : ) Siten çok güzel olmuş,hayırlı olsun. Aşağılarda çok güzel bir de ekmek resmi gördüm,ne güzel kabarmış! : )

2/18/2006 11:23:00 ÖÖ  
Blogger Safran said...

Teşekkürler Yeşim...

Ziyaretin beni çok mutlu etti..

Güzel yorumlarına teşekkür ederim, yorumlar senin gibi maharetli birinden gelince insan mutlu oluyor tabii :)Sevgiyle kal...

2/20/2006 12:40:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

sevgili safran

ellerine saglik bende cok severim kabak dolmasini. bu yemege kayinvalidemler katikli dolma derler. (üzerindeki yogurttan olsa gerek)
gercektende cok lezzetli bir yemek. bizim tarifte üzerine yogurt gezdirilir ve soganli domates sosu ile servis yapilir. cok güzel oluyor, birde bu sekliyle denemeni tavsiye ederim..

sevgiyle, melekce

3/02/2006 12:09:00 ÖS  
Blogger Safran said...

Merhaba Melekçe, hoşgeldin :)
Sarmısaklı yoğurtla salçalı sosun yakışmadığı hiç bir şey düşünemiyorum, sence de öyle değil mi? Tarifte ben sadece sarmısaklı yoğurt önermiştim ama ilk yapışımda salçalı sosla da bir deniycem eminim harika olacaktır...Sevgiler, yeniden görüşmek dileğiyle...:)

Safran

3/02/2006 02:02:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home