Safran Mutfakta-Yemekler

Çarşamba, Şubat 15, 2006

Fırında Mantar Dolması


İşte sizler için güzel bir mantar yemeği tarifi...Mantar iyi pişirilise çok keyif verir...Ama dikkat edilecek konu geç piştiği için sofraya getirmeden önce iyi pişip pişmediğini kontrol etmektir.

Mantarla yapılan yemeklerle, mantarı kısık ateşte pişirmek suyunu vermesine neden olur. Kızgın yağda hızlıca çevirip pişirmek ise sulanmasını bir nebze önleyecektir. Ben mantarı genelde fırında yapmayı tercih ederim. 1 saatlik pişirme maratonundan sonra pişmeyen, pes etmeyen mantar cinsi görmedim..:)).

Mantar alırken bilinen marketlerdeki kültür mantarlarını almaya özen göstermek ise hem kendimizin hem de sevdiklerimizin sağlığını korumak için çok önemli...Sizlere vereceğim fırında mantar dolması tarifini; önünde bir çorba, yanında bir pilav ya da makarna ve salata ile oluşturacağınız bir menü halinde sevdiklerinize sunabilirsiniz...Şimdiden kolay gelsin...:)

Malzemeler:

Büyük 8-10 tane mantar (Kişi başına 2'şer taneden 4-5 kişi için)
1 çay bardağı hazır köfte harcı (ben Knorr'unkini kullandım)
Kaşar peyniri rendesi

Yapılışı:

Mantarları ovarak iyice yıkayalım. Ovma işlemini sıcak suyun altında yapalım. Ovma hareketi ile en dışındaki ince zarını soyarak temizleyelim. Bu işlem sırasında mantarı kırmamaya dikkat edelim. Temizleme işi bitince mantarın şapka kısmıyla sap kısmını ayıralım. Özellikle zor pişen kısmı olan bu sap kısımlarını robotta iyice kıyalım. Şapka bölümünü (mantarın üst kısmı) ise bir borcama iç kısımları (sapın çıktığı bölüm)yukarı bakacak şekilde yan yana yerleştirelim...
Robotta çektiğimiz sap kısımlarını bir kaba alarak içine 1 çay bardağı hazır köfte harcı ve yarım çay bardağı su döküp iyice karıştıralım...Elde ettiğimiz içi, borcamdaki mantarların içine dolduralım ve en üste de birer tutam kaşar rendesi koyarak hafifçe bastıralım ki kaşarlar düşmesin. Borcama 2-3 çay bardağı su ilave edelim. Burada ölçü su seviyesinin mantarların yarısına kadar gelmesidir. Varsa borcamın kapağını kapatalım yoksa bir alüminyum folyo paraçasını borcamın üstüne kaplayalım (folyo mantarla temas etmemeli)...250 derecelik fırında 1 saat pişirelim ve sıcakken servis yapalım, afiyetle yiyelim...:)
Not: 1 saat sonunda pişirme kabınızda mantarların altında bir miktar su kalabilir...Onun da tadına bi bakmanızı öneririm. İnanın tek başına 1 dilim ekmekle o mantar, kaşar ve köfte harcı aromalı sos bile yenebilir :)...Deneyin!Haksız olmadığımı göreceksiniz...:)

1 Comments:

Blogger teyzenteyfik said...

Simdi hazirlayim firina koydum. Bakalim bneimki de sizinki gibi lezzetli olacak mi?

tarif icin tesekkurler, sevgiler...:)

3/22/2010 06:51:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home