Fırında Sebzeli Güveç
Hani bazen buzdolabınızı açarsınızda içerde tek tük kalmış sebzeler örneğin 3-4 tane pırasa, 2 havuç vs.. size bakıp "-Ee? Şimdi nolucak?Bizle ne yapmayı düşünüyorsun?" derler ya :) işte ben genellikle bu yemeği onlara cevaben yaparım. Yani tek başına yemek olamıyacak kadar az sayıda sebze çeşitlerim varsa birleştirip bu güzel görünüşlü ve lezzetli yemeği yapıyorum. Yani bu kez birlikten kuvvet değil lezzet doğuyor :). Siz de istediğiniz sebzelerle tarifi geliştirebilirsiniz. Benim tarifim Yemekler linkinde...Hepinize güzel bir gün diliyorum..:) Sevgiler...
Malzemeler:
Tavuk göğüs eti (kıyma,kuşbaşı et, sosis hatta sucuk bile kullanabilirsiniz)
4 pırasa
1 büyük boy havuç
1 patates
1,5-2 su bardağı bezelye
1 tatlı kaşığı biber salçası
Kişi sayısı kadar yumurta (bu verdiğim malzemeler ile 3 orta boy fırın güveci rahat doluyor)
Kaşar peyniri rendesi
Baharatlar (kekik, nane, kimyon, karabiber, pul biber)
Tuz
Yapılışı:
Malzemeler:
Tavuk göğüs eti (kıyma,kuşbaşı et, sosis hatta sucuk bile kullanabilirsiniz)
4 pırasa
1 büyük boy havuç
1 patates
1,5-2 su bardağı bezelye
1 tatlı kaşığı biber salçası
Kişi sayısı kadar yumurta (bu verdiğim malzemeler ile 3 orta boy fırın güveci rahat doluyor)
Kaşar peyniri rendesi
Baharatlar (kekik, nane, kimyon, karabiber, pul biber)
Tuz
Yapılışı:
Kapaklı derin bir tavada 4 kaşık sıvı yağda, nohuttan biraz daha büyükçe doğranmış tavuk etini pişirmeye başlayalım... Biraz pişmeye, rengi dönmeye başlayınca içine ince ince halka halka doğranmış pırasaları, rendelediğimiz havucu ilave edip birkaç kez karıştırıp tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pişirmeye devam edelim. Kısık ateşte pırasalar suyunu bırakacaktır... Pişme esnasında bu kez rendelediğimiz patatesi, baharatları ve tuzu da tavaya dahil edelim...
Sebzelerle tavuğun iyice piştiğine emin olduktan sonra 1 tatlı kaşığı biber salçasını ilave edip bir kez daha karıştıralım, tavada hiç su kalmayıncaya dek pişirelim... Altını kapatmaya yakın 1,5 su bardağı haşlanmış bezelyeyi ilave edip, bezelyeleri ezmeden, yumuşak hareketlerle, bastırmadan harcın geri kalanı içine karıştıralım ve aromaların buluşmasını sağlayıp tavanın altını kapatalım...
Hazırladığımız bu harcı çok az sıvı yağ ile yağladığımız toprak fırın kaplarına (hoş bir sunum için:)), o yoksa yine sıvı yağla yağlanmış küçük borcamlara bölerek üzerini bir kaşığın tersiyle düzeltelim. Tam orta noktasında bir yumurta sarısından biraz daha büyük bir çukur oluşturalım. Bu çukura yumurtamızı papatya oluşturacak biçimde kıralım. Fırın kabının kenarları boyunca ortadaki yumurta havuzunun üzerini örtmeyecek biçimde yani bir "o" çizecek biçimde kaşar rendesi döküp, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yumurtalar iyice pişene ve kaşar pembeleşene dek pişirelim...Doğrudan fırın kabıyla altına bir nihale koyup masaya götürerek sıcak sıcak servis yapalım, sevdiklerimizle afiyetle yiyelim...:)
not: seçeceğiniz fırın kaplarının doğrudan içinde servis yapabileceğiniz nitelikte ve küçük olmasını, yemeğin her kişiye ayrı bir porsiyon halinde sunulmasına imkan vermesi açısından tavsiye ederim. Çünkü bu yemek içi renk renk hoş bir yemek olmasına rağmen asıl güzelliğini üzerindeki papatya desenli yumurta ve kaşardan alıyor dolayısıyla spatulayla fırın kabından çıkarıp parçalarsak sunumu pek hoş durmayabilir...Afiyet olsun, kolay gelsin...:)
2 Comments:
Çok güzel bir tarif Safran, tebrik ederim. Benim de dolabimda her zaman tek tük kalan sebzeler olur, toprak kabım da var:-) Ellerine sağlık
:)Çok teşekkür ederim Tülincim :) Tek tük sebzelerin varlığını ve işgal ettikleri yeri buzdolabından kaldırmak için lezzetli bir yol :)
Sevgiler...
Safran
Yorum Gönder
<< Home