Safran Mutfakta-Yemekler

Pazar, Nisan 30, 2006

Fırında Soslu Tavuk

Geçtiğimiz günlerde sevgili Hatice, Portakal Ağacı’nda sebze yatağında tavuk pişirmişti fırında… Ben tavuğu severim malum :))) her türlüsünü, ama bu tarifin en sevdiğim yönü tavuğun bütün halinde fırınlanmış olmasıydı… Genellikle parça tavuk alırım ben de çoğu insan gibi, ama bu tarifin resmini görünce bütün bir tavuk pişirme isteği geldi içime… En sonunda geçtiğimiz hafta bunu gerçekleştirdim, çok sevdiğim bir sos tarifiyle tavuğumu pişirdim bütün olarak… Bu sos, birkaç bildik sos tarifinin karışımıdır ve zaman içerisinde evdekilerin damak tadına uygun olarak geliştirdiğim bir formülü var… Tavuğunuzu hazırladığım sosla fırında nasıl pişirebileceğinizin tarifini aşağıda bulabilirsiniz… Bu sosu kullanarak parça tavuklarınızı ya da hindinizi pişirebilir, pişireceğiniz malzemeyi bu sos içerisinde 1 gece buzdolabında ağzı kapalı bir kap içerisinde bekleterek çok daha büyük bir lezzet yakalayabilirsiniz…Yeni başlayan haftada hepinize işlerinizde kolaylıklar dilerim, sevgiler :)

Safran


Malzemeler

1 orta boy bütün tavuk

Sos için:

1 kaşık domates salçası

1 kaşık biber salçası

2 kaşık yoğurt

1 kaşık sıvıyağ

1 tatlı kaşığı piliç baharatı (Bağdat baharat'ınkini kullanıyorum)

Ekstra baharatlar:1-2’şer çay kaşığı (kekik, karabiber, pul biber, kimyon, köri, tarçın, reyhan, yenibahar)

Tuz (istenirse çünkü salçada ve piliç baharatında yeterince var aslında)


Pişirmek için:

1 kaşık un

1 fırın torbası


Yapılışı

Tavuğu yıkayalım, sonra derisini alalım (sağlık için yararlı olmadığından deriyi ben hep çıkarırım, ayrıca derisini ayırma işlemi sayesinde tavuğun üzerindeki tüyleri yakma derdinden de kurtulursunuz)… (Kanatların üzerindeki deriyi ayırmak güç olursa bu kısımdaki kalabilir ama kalan tavuk tüyü olabilir diye yıkamadan önce tavuğun bu kısımlarını ocakta ateşin üzerine tutup tüyleri yakmakta fayda var)... Tekrardan iyice yıkayıp temizlediğimiz tavuğu, derin bir düdüklü tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ilave edelim ve sadece 10-15 dakika düdüklüde pişirelim (daha sonra fırında da pişeceği için çok pişsin istemiyoruz)… Yarı- pişen tavuğu düdüklüden alalım ve biraz soğuması için bekletelim ki hazırlayacağımız sosu sürerken elimiz yanmasın (tavuk suyunu çorba ve pilav yapımında kullanabilirsiniz)… Bu arada bir kap içerisinde sos malzemelerini karıştıralım ve bu malzemeleri bir kaşık yardımıyla tavuğun her tarafına sürelim... 1 fırın torbasına 1 kaşık un koyalım ve torbanın ağız kısmını büzerek tutup elimizde sallayalım ve unun torbanın bütün iç yüzeyine yapışmasını sağlayalım… Sosladığımız tavuğu fırın torbasına koyalım (sosun yanmaması ve tavuğun güzel pişmesi için torbada pişirmek daha uygun olacaktır), bu aşamada sosun torbanın içine yapışması sorun değil, olağan bir durum :)…Fırın tepsisine aldığımız torbanın ağız kısmını içinden çıkan aparatla bağlayıp torbanın üstüne bıçakla 2 cm’lik bir kesik atalım…Tavuğu 230 derecelik fırında 25-30 dakika pişirelim ve pişen tavuğu torbasından ayırarak servis tabağına alalım ve sıcak sıcak servis yapıp afiyetle yiyelim…:)



9 Comments:

Blogger sahra said...

gerçekten güzel görünüyor. Fakat bu gün bir ortak yanımızı öğrendim. Bende tavuğu severim. sevmediğim ,vazgeçemediğim , önce ailemin ve hatta İremin epey çaba sarfedip vazgeçiremediği bir huyum var. biraz yemek seçerim ama tavuk iistisnalar arasında. Eline sağlık.

5/02/2006 01:19:00 ÖÖ  
Blogger Safran said...

İnanmıyorum bu kadar güzel yemek yapan, malzemeleri bu kadar iyi tanıyıp uygun kombinasyonlar oluşturan bir insan nasıl olur yemek seçer :) Eminim sen sevmediğin yemek türlerini bile sevebileceğin hale dönüştürmek için yine harika şeyler düşünürsün :) Bu arada madem ikimizde tavuk düşkünüyüz eh artık değişik tavuklu tarifler bekliyoum senden :) Sevgiler Sahracım :)

5/02/2006 04:26:00 ÖÖ  
Anonymous Ulas C. said...

Tarif cok guzel, birazdan deneyecegim, ancak haslamadan da olabilir mi diye dusunuyorum. Daha uzun sure (rosto gibi) firinda pisirebileceksek, onceden haslamaya illa ki gerek olmayabilir, ne dersiniz bilmiyorum. Cok tesekkur ederiz.

8/20/2008 02:08:00 ÖÖ  
Anonymous hülya said...

çok güzel görünüyo şimdi yapıcam tarifte çok kolay inşallah olur bende çok tavuğu severim ve genelde bütün olarak yapılmış hazırlardan alırız eğer şimdi becerirsem hep ben yaparım yapınca tekrar yorum yazıcam .....

11/23/2008 03:36:00 ÖS  
Anonymous hülya said...

evet yaptım harika mükemmel ötesi eşimde çok beğendi herkese tavsiye ediyorum .....

12/22/2008 07:49:00 ÖS  
Anonymous Adsız said...

serihan çok güzel bir yemek oldu her kadının yapmasını tavsiye ederim hem de çok hesaplı ve pratik haşlama olayına da gelince gerçekten de haşlamadan daha güzel oluyrdirek fırında herkeze tavsiye ediyorum.......

4/18/2009 05:15:00 ÖS  
Blogger Safran said...

Hepinizin ellerine sağlık, beğenmenize çok sevindim, sevgiler, iyi seneler...

1/01/2010 11:59:00 ÖÖ  
Anonymous Adsız said...

Tariflerinizle beyzanınyemekleri.com da sizde yerinizi alın,hem ziyaretçi sayınız artsın,hemde tarifleriniz daha çok kişiye ulaşsın.
Sevgiler

2/15/2011 10:40:00 ÖÖ  
Blogger beylikdüzü said...

Tarifiniz ve sunumunuz çok başarılı,Emeğinize sağlık.


beylikdüzünde günlük kiralık daireler

6/22/2011 12:38:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home