Fırında Yoğurtlu-Köfteli Kebap
Örneğin, bugün güzel bir kebap tarifi denedim bu kitaptan… Her şeyi içinde, değişik, pratik ve hafif bir lezzet, hem çocuklarımız, hem de çalışan arkadaşlarımız için ideal gerçekten, işten gelince hemen hazırlayabileceğiniz türden… İlk başta tarifin kitaptaki resmini görünce, bildiğimiz yoğurtlu kebaplardan zannettim ama değilmiş, tarifin en önemli özelliği köfteyle beraber fırında yoğurdun da pişiyor olması, inanılmaz bir lezzet çıkıyor ortaya, mutlaka denemelisiniz… Tarifi sizlere aşağıda sunuyorum ve kitapta da vurgulanan bir hususu hatırlatmak istiyorum… İçerisinde yer alan yoğurt pişirilerek hazırlandığından, bu yemeği tek öğünlük olarak hazırlayıp, sıcak sıcak tüketmekte fayda var denilmiş. Ama bu çok da önemli bir husus değil, çünkü bu kebap o kadar lezzetli ki, ben yanında ezogelin çorba, domatesli bulgur pilavı ve turşudan oluşan bir menü halinde sundum bizimkilere ortada kebaptan eser kalmadı, yani zaten tek öğün yenilebiliyor bu yemek :)) Hepinize iyi bir hafta diliyorum, sevgilerimi gönderiyorum :)
400 gr kıyma
1 yumurta sarısı
1,5-2 çay bardağı bezelye konservesi (ezilerek püre haline getirilecek)
1 adet kuru soğan (ince kıyılmış)
2 su bardağı tam yağlı yoğurt
Baharatlar ( kimyon, karabiber, köfte baharı)
Tuz
Kaşar peyniri rendesi
Yapılışı
Kıyma, yumurta sarısı, soğan, baharatlar, tuz, bezelye püresi ile bir köfte karışımı elde edelim… Bundan parmak şeklinde köfteler yapıp, kızgın yağda, kızartmadan sadece rengini pembeden kahverengiye dönüştürecek kadar tutup, kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını emdirelim… Küçük fırın kaplarını sıvıyağ ile yağlayarak içine çırptığımız yoğurdu yayalım ve köfteleri bu yoğurdun içine yatıralım, yoğurt ve köftelerin üzerine kaşar peyniri rendesi serpiştirerek 230 derecelik fırında 25-30 dakika pişirelim, fırından çıkan kebabımızın içinde yer alan yoğurt suyunu vermişse bunu süzelim ve sıcak sıcak servis yapalım… Afiyet olsun :)
5 Comments:
Kuzu elbasan tavayı hatırlattı bana. Teşekkürler Safran.
selam..
bu yemegi denedim ve lezzetli oldu..yalnız bi sorum var bezelyeyi köfte dagılmasın diyemi koyduk, cunku ben tadında bısey farkedemedım..ama dagılmadı..yumurtam olmadıgı ıcınde 1 dılım ekmek ekledımm..
Merhaba Kelebek,
Bezelyenin bu köftede 2 işlevi var, biri dediğin gibi bütünleşmeyi sağlaması (ekmek yok ya tarifte onun yerine), ikincisi ise aromatik olarak tadında fark oluşturması...
Yaptığımda bezelye ile bana çok değişik gelmişti lezzeti, köftelere hep sarımsak vb. karıştırırım bunda farklı malzemeler var, sarımsak ya da ekmek yok klasik köftenin aksine, o nedenle farklı bir aroma bulmuştuk tadında ama olsun mühim olan beğenmen ve yartıcılığını kullanarak yumurta sorununu halletmen, belki bu da aromasını etkilemiş olabilir (yani yumurta yerine ekmek koyman tadını etkilemiştir, çünkü orijinal tarifte hiç ekmek yok, ekmek koyunca yumurta da olmayınca bezelye aroması arka plana itilerek bildiğimiz köfte karışımı haline gelmiş gibi düşündüm)...
Bir dahaki sefere bir de tarifi olduğu gibi dene istersen belki o zaman bu farklı köfte lezzetini yakalamak daha kolay olur...Afiyet olsun, ellerine sağlık Kelebekcim :)
harika görünüyor..:)canım çekti.
teşekkürler iftar için değişik lezzet arıyordum.mutlaka deneyeceğim
Yorum Gönder
<< Home