Safran Mutfakta-Yemekler

Perşembe, Eylül 20, 2007

Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Malzemeler

2 su bardağı pirinç
1/2 kg salamura yaprak
2 orta boy kuru soğan (çok küçük doğranmış)
3 domates (rendelenmiş)
1/2 demet maydonoz (ince kıyılmış)
baharatlar (nane, karabiber, pul biber)
tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu

Yapılışı

Soğanları, tencerenin dibine 1 parmak su ilave edip, 3 kaşık zeytinyağında iyice pişirelim (suyu, zeytinyağı ısınınca zararlı maddelerin ortaya çıkmasını önlemek için koyuyorum), üzerine rende domatesi ekleyelim ve bir süre pişirelim, domatesler de koyulaşınca ayıkladığımız pirinci, baharatları, tuzu ve maydonozu ilave edip karıştıralım, pirincin üzerine 1 parmak çıkacak kadar sıcak su ilave edelim ve tencerinin kapağını kapatıp kısık ateşte bir süre suyunu çekene kadar pişirelim.

İçimiz soğurken, diğer tarafta salamura asma yaprağını sıcak suda (en az 5-6 kez suyunu değiştirerek) bekletip sonra yıkayalım. Sarmaya başlarken suyun içinde bekleyen yaprakların bir demetini alıp sıkarak sudan çıkartalım. Her yaprağı avucumuzun içine alıp sapını dikkatlice koparalım ve bunları bir kenarda biriktirelim, yaprağın içine hazırladığımız iç harcından 1 tatlı kaşığı kadar koyup, içi ince bir şerit haline getirip sigara böreği yapar gibi yaprağı saralım.

Tüm yapraklarımıza aynı işlemi tekrarlayıp sarma işlemi bittiğinde pişireceğimiz tencerenin dibine biriktirdiğimiz yaprak saplarını koyup tabana yayalım (bu dibinin tutmasını önleyecek bir kat oluşturur). Sonra yaprakları ister dairesel, ister parke dizer gibi dizip, işlem bitince 2-2,5 su bardağı su dökelim, kalan zeytinyağını gezdirip, limon suyunu da döküp en üste 1 kat yaprak kapatıp sarmaların üzerine bir tabak kapatalım. Tencerinin kapağını da örtelim ve kısık ateşte sarmalar yumuşayıncaya kadar pişirelim ve ılınmasını bekleyip servis yapalım, afiyetle yiyelim :)



2 Comments:

Blogger Damak Tadı said...

Sevgili Safran'cığım,
Arzu edilen yapraklara sahip olduktan sonra ne zevkle sarılır dolmalar değil mi??Senin dolmaların da çok nefis görünüyorlar.Ellerine sağlık canım.
Yaptığın tüm çeşitlerinin hepsi birbirinden lezzetli.

Kocaman sevgilerle..

9/25/2007 02:45:00 ÖS  
Blogger Safran said...

Hakikaten yaprağın iyi çıkarsa Gülcüğüm sarma yapmak bi nevi stres atmak gibi oluyor, öbür türlü ömür törpüsü değil mi :)) beğenmene çok sevindim, kocaman sevgiler benden sana :)

9/25/2007 04:12:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home