Safran Mutfakta-Yemekler

Salı, Nisan 04, 2006

Creamy Courgette Soufflé / Kremalı Kabak Suflesi

Elimde 1 kilo kabağım vardı… Hep mücver, fırında oturtma ya da daha önce de tarifini verdiğim bulgurlu mini kabak dolması yaparım ben kabakla, ama bu kez bir değişiklik olsun diye internette şöyle bir dolaştım. Meğer kabağın bilmediğim ne çok faydası varmış… Kabağın haşlama suyu içilirse nezleden ileri gelen baş ağrısını hafifletiyormuş, ayrıca sıkıntıyı geçirip, sinire iyi geliyormuş. Kabak suyu vücuttaki fazla suyun, şişkinliğin atılmasını da sağlıyormuş… Demek ki kabak sık tüketmemiz gereken faydalı bir sebze aslında ama pek de sevilmez nedense değil mi?

Araya taraya BBC Food-Recipes’te Hugh Fearnley-Whittingstall tarafından yazılan aşağıdaki “Creamy Courgette Soufflé / Kremalı Kabak Suflesi” tarifine ulaştım. Kremalı ve yumuşak bir yapısı olan kabak sufle mükemmel bir lezzet oldu, yalnız dikkat etmeniz gereken konu sufleyi sıcak servis yapmak ve fırından çıktıktan sonra sönmeden sofraya hızlıca götürmek, dolayısıyla yemeği hazırlama ve pişirme işlemini yemeğe oturmadan hemen önce yapmakta fayda var…Tadını çok seveceğiniz bu yemeği yapmanızı hepinize öneriyorum…İşte aşağıda malzeme listesi ve yapılışı, şimdiden hepinize kolay gelsin ve afiyet olsun…:) Şansın hep sizlerden yana güldüğü bir hafta dilerim…

Malzemeler

1 kg kabak (soyulup, ince ince dilimlenmiş)

4 yumurta (3 sarı, 4 beyaz biçiminde ayrılarak)

1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi

2 yemek kaşığı zeytinyağı

50 gr margarin

Yarım çay bardağı un

1-1,5 bardak (250 ml) sıcak süt

1-2 diş sarımsak (ince kıyılmış)

Tuz, karabiber

Galeta unu


Yapılışı

Fırını ön hazırlık olarak 180 dereceye ısıtalım. 2 yemek kaşığı sıvıyağı teflon bir tencereye koyup yağı ocakta biraz ısıttıktan sonra kabak ve sarımsağı ekleyelim… Kabakları yumuşayana ve suyu uçana dek pişirelim (amaç kızartmak değil sadece pişirip yumuşatmak olduğundan ateşin çok yüksek seviyede olmaması iyi olur)… Suyu tamamen uçuncaya dek pişirilmiş ve yumuşamış olan kabakları tahta kaşıkla ya da bir patates ezicisi yardımıyla tencerede ezelim ve bir kenara bırakalım… Bir başka tavada margarini eritip unu ekleyelim ve unun kokusunun çıkması için 1 dakika boyunca çevirerek karıştıralım daha sonra içerisine sıcak sütümüzü azar azar ilave ederek ve sürekli karıştırarak (topaklanmaması için) ince bir beşamel sos elde edelim ve bu sosu 1 dakika kısık ateşte pişirelim ki özdeşleşsin, sonra ateşten alalım… Elde ettiğimiz beşamel sosu az önce ezdiğimiz kabakların içerisine alalım, yumurta sarılarını (3 adet), peyniri ve 1-2 tutam karabiberi de ekleyip çok iyi karıştıralım…4 yumurta beyazını kar haline getirip (mikserde 1 tutam tuzla yüksek devirde çırparak), karışımımıza (sönmemesi için yavaş hareketlerle) ilave edelim… İyice homojen hale gelen karışımımızı, margarinleyip galeta unu serpiştirdiğimiz sufle kaplarımıza bölelim, ısınmış fırına verelim… Kabarıp üstü altın sarısı bir renk alıncaya dek pişirelim ve fırından çıkar çıkmaz doğrudan sofraya götürelim, afiyetle yiyelim…:)

2 Comments:

Anonymous Adsız said...

safran'cım tarifini denedim tadını ise çok beğendim. bu gün de sitemde yayınladım.teşekkürler.

4/18/2007 09:35:00 ÖÖ  
Blogger Safran said...

Çok ama çok güzel olmuşlar canım ellerine sağlık, yakınlarda yapmamıştım .. İyi aklıma getirdin yapıp yemeli... Sevgilerimi gönderiyorum...

4/18/2007 11:57:00 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home